eng
Tölgy svédpadlók, teraszburkolatok gyártása és forgalmazása.

Padlófektetés

Elsődleges feladatként legfontosabb az aljzat előkészítése. Az aljzatnak repedésmentesnek, egyenesnek és simának, továbbá szilárdnak kell lennie. Legfontosabb mégis, hogy száraz legyen, ezért minden esetben ellenőrizni kell, hogy a beton nedvességtartalma megfelel-e a fektetéshez szükséges értéknek. E folyamat elvégzése nélkül felelősségteljes garancia nem vállalható. A megfelelő érték max. 2 CM% lehet, melyet munkatársaink minőségi mérőműszerekkel ellenőriznek.
 
Amennyiben az érték magasabb, az a későbbiekben a padló teknősödéséhez, hullámosodásához vezethet, ezért nedvességzáró réteg kialakítása szükséges vagy meg kell várni a beton kiszáradását.
 
Tehát ezen vizsgálat elmulasztása esetén olyan mértékű problémák adódhatnak, ami akár a padló teljes felszedéséhez is vezethet!
 
Az összes lerakási módnak az alapja, hogy az épületen belül a fapadló lerakás a legutolsó művelet legyen,amikor a vizes munkálatok már befejeződtek és ki van száradva az épület.
 
Az aljzatbetont megfelelően meg kell tisztítani az esetleges portól, festéktől ill. egyéb szennyeződésektől. Amennyiben az aljzat nem egyenes, esetleg porózus indokolt esetben a nedvességtartalomnak megfelelő alapozás után aljzatkiegyenlítést kell végezni.
 
 
1. Padlófektetés aljzatbetonra ragasztással
 
Amennyiben aljzatkiegyenlítést végeztünk, enyhén megcsiszoljuk a felületet a jobb tapadás érdekében. A ragasztóanyag kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy nem tartalmazhat vizet és megfelelő rugalmassági képességű legyen. Cégünk kétkomponensű PU ragasztóval dolgozik több ezer m2 tapasztalatával. /ha nem mi végezzük a lerakást kérje ajánlatunkat!/
 
A ragasztóanyag szükséglet az aljzat minőségétől függően 800-1200 g/m2.
 
A ragasztás viszonylag egyszerű, ám tökéletes fektetési mód és az utóbbi időben egyre gyakoribb.
 
A padló lerakásánál a fal széleitől és az előre beépített fix elemektől(pl. küszöb) 10-15mm-es hézagot kell hagyni, amit célszerű ékeléssel biztosítani(kezdésnél és zárásnál is !). A fektetési irány lehetőleg a beeső fénnyel párhuzamos legyen. A ragasztóanyagot a teljes felületen egyenletesen kell felvinni az aljzatra a hozzá megfelelő fogas spatulával. A leragasztás után mindig tartsuk be a gyártó által javasolt száradási időt, ellenkező esetben a padlóelemek elmozdulhatnak.
 
 
2. OSB lemezre való rögzítés
 
A legjobb megoldás, ha az épület kialakítása ezt lehetővé teszi.
 
Az első munkafolyamat szükség esetén szintén az aljzatkiegyenlítés, ezt követően párazáró fóliát helyezünk az aljzatbetonra.
 
Erre helyezzük az OSB lapokat, melyek vastagságának min. 15mm-nek kell lennie.
 
Az OSB lemezt dűbelezéssel rögzítjük az aljzatbetonra. Amennyiben a betonban futó csövek helyzete nem ismert, vagy padlófűtés van, akkor ragasztással is rögzíthetjük az OSB-t.
 
A fapadlót erre a felületre ragasztással (PU ragasztó) és szegezéssel rögzítjük.
 
 
3. Párnafára való rögzítés
 
A párnafák lehetnek az aljzatbetonba ágyazva, vagy az aljzatbetonra csavarozva is.
 
Szükség esetén szintén a kiegyenlítéssel és a párazáró fólia elhelyezésével indul a folyamat. A párnafákat egymástól max. 50 cm távolságba helyezzük, ellenkező esetben a burkolat megsüllyedhet, közéjük hangszigetelő anyagot helyezünk. Az ajtóknál még ennél is sűrűbb párnafázás ajánlott a nagy igénybevétel miatt. A belógásokat alátétekkel, a kiemelkedő részeket legyalulva hozzuk a megfelelő szintre. A fektetéskor a 15mm-es hézagot szintén el kell hagyni,az első és az utolsó sort mindig szemből csavarozzuk a falhoz közel a párnafára, mivel a szegély takarást biztosít. A második sortól a padlót csavarozzuk a féderen át 45 fokos szögben a párnafába.
 
 
 


Építkezik? Felújít?

Kérjen árajánlatot tőlünk parkettázásra, lépcsőkészítésre vagy akár bútorkészítésre is!

Árajánlatot kérek