eng
Tölgy svédpadlók, teraszburkolatok gyártása és forgalmazása.

Mit kell tudni a svédpadló padlófűtéssel való használatáról?

Manapság egyre gyakrabban visszatérő kérdés, vajon fektethető-e padlófűtésre svédpadló és parketta.
 
Természetesen igen, viszont számos olyan technikai kritérium van, amit fontos betartanunk. Padlófűtés esetén mindenképpen 2 rétegű termékeinket ajánljuk, melyek sokkal jobban alkalmazkodnak a hőmérséklet- és páratartalom-ingadozáshoz, amelyek padlófűtés esetén is felmerülhetnek. A parketta/svédpadló alapvetően egy hőszigetelő anyag, ezért fontos hogy vastagsága ne haladja meg a 15-16 mm-t és kerüljük a rossz hővezető képességű fenyő és bükk fafajokat, mert azoknak sokkal magasabb a hőszigetelő képessége.
 
Rétegelt padlóinkat az alábbiak szerint gyártjuk: az egyik réteg a hordozóréteg, ami több rétegű nyír rétegelt lemez, a másik réteg a tömörfa kopóréteg, amit ragasztunk, illetve préselünk a hordozórétegre.
 
A padló fektetése előtt nem hunyhatunk szemet a burkolandó felület nedvességtartalma felett. A leggyakoribb problémát a nedvességtartalom mérésének kihagyása, vagy a nem megfelelően kiszárított aljzatbeton szokta okozni. A beton nedvességtartalma padlófűtés esetén nem lehet több, mint 1,8% CM.! Amennyiben esetleg a vásárlás mellett nem cégünket bízza meg a kivitelezéssel, akkor mindenképpen szakemberrel végeztesse a burkolási munkálatokat az említett kritériumok betartásával.
 

Mit nem lehet?

 • A beton nedvességmérés előtt nem szabad megkezdeni az aljzatkiegyenlítést, mert ha esetleg még nincs meg a megfelelő érték(1,8CM%), akkor így utána nem tud kiszáradni megfelelően az esztrich.
 • Amennyiben a padlófűtésének hűtési funkciója is van, ebben az esetben nem ajánlott parketta, fapadló beépítése.
 • Ha parketta vagy a fapadló felszíni hőmérséklete meghaladja a 25-26C°-ot.
 • Elektromos padlófűtésre történő fektetés nem megengedett.
 

Hogyan kell jól megcsinálni a svédpadlót melegvizes padlófűtésre?

 • Az esztrich vastagsága legalább 55-60 mm legyen.
 • Az esztrich felfűtését és visszahűtését a betonkötés után szabad csak megkezdeni! Az első héten az előremenő vízhőmérséklet 20 C°-ról indul és fokozatosan (maximum napi 5-10C°) lehet emelni maximum 40C°-ig. A visszahűtési folyamatnál is be kell tartani a fokozatosságot. A gépész által elkészített felfűtési jegyzőkönyv nélkül nem szabad megkezdeni a kivitelezést. Abban az esetben ha a fűtési időszakban zajlanak a munkálatok ,akkor a padló felületi hőmérséklete nem lehet több 18C°-nál, ezt az értéket célszerű már a kivitelezés megkezdése előtt 1-2 nappal tartani vagy kikapcsolni. A padlókivitelezés befejezése után csak fokozatosan emelhető az előremenő vízhőmérséklet (5C°/nap) max.40C°-ig.
 • Annak érdekében,hogy az előremenő vízhőmérséklet ne lépje túl a 40C°-ot, célszerű hőhatárolót, hőplombát beszerelni. A fapadló javasolt felületi hőmérséklete 25-26C°. A túlfűtés a padlóburkolat károsodását okozhatja (fugásodás, repedés, deformitások...) !
 • A padlókivitelezés megkezdésekor is ügyelni kell a megfelelő léghőmérsékletről (mimimum 18-22C°) illetve a páratartalomról (45-55%), amit utána a használatkor is tartani szükséges.
   

Hogy lehet elrontani a svédpadlót padlófűtéssel?

 • Ha nem mérjük meg a beton nedvességét a kivitelezés megkezdése előtt.
 • Ha nem megfelelő a gyártó által ajánlott segédanyagokat (aljzatkiegyenlítőt, ragasztót) használunk a kivitelezéshez.
 • Ha a padlóburkolat alá szigetelőfilcet vagy fóliát helyezünk el.
 • Ha nem végezzük el az esztrich felfűtését-visszahűtését.
 
Vásárolja meg padlófűtésre 2 rétegű tölgy svédpadlóinkat!
 


Építkezik? Felújít?

Kérjen árajánlatot tőlünk parkettázásra, lépcsőkészítésre vagy akár bútorkészítésre is!

Árajánlatot kérek